Waarom veranderen? De typische hit-bewezen Keith Urban-mix uit rock, aanstekelijke pop-melodieën, country-elementen, gepassioneerde gitaarsolo’s, sex-appeal en songs, die bevallen zullen het in de Charts zeker doen. Alles minder dan de eerste plaats zou voor de eeuwig jonge 53-jarige een bittere teleurstelling zijn. Maar daarvan moet de uit Nieuw Zeeland afstammende ega van Hollywood-ster Nicole Kidman niet uitgaan. Daarvoor is hij niet alleen te getalenteerd, hij weet ook hoe het marketing- en social media spelletje werkt en hij weet hoe hij zijn talloze fans over de hele wereld enthousiast maakt met songs, zoals die worden gepresenteerd op dit nieuwe album.
Wie de tracklist van 16 songs op zijn nieuwe album wat nader bekijkt, zal zich vermoedelijk ietwat verwonderen. Vooral zijn oudgedienden, trouwe fans, zijn bewonderaars uit de vroegere dagen, toen Keith van Australië naar Nashville ging om zijn geluk als country-muzikant uit te proberen. Nou, zoals iedereen weet heeft hij dat nogal perfect voor elkaar gekregen. Sterker nog: met zijn onmiskenbare crossover van country, pop en rock behoort de blonde muzikant tot de meest invloedrijke scheppers van de nieuwe stijl overstijgende Nashville-sound. Grenzen of angst voor contact? Niet met hem!
Daarom begint hij in “The Speed Of Now. Part 1” meteen met, laten we zeggen, een knaller. Zo presenteert hij in het openingsnummer “Out Of The Cage” gelijk maar twee illustere stergasten: de door zijn duet met Sam Hunt bekend geworden zanger en nieuwe hoogvlieger Breland en – luister en huiver – de gitarist, producer en mede-oprichter van de ’70-er discosounds en Chic-frontman Nile Rogers. Dat beide artiesten afro-amerikaanse afstammelingen zijn is beslist geen toeval, maar een statement: een tot song geworden “Black Lives Matter” moment. Bravo Keith! Tenslotte heeft in zekere kringen het country-genre nog altijd een muf redneck-imago.
Om met “Out Of The Cage” en Nile Rogers en Breland in een album te starten bevat nog een aanwijzing: Keith is allang in de globale stedelijke show-business gearriveerd. In een wereld, waarin alles wat succes belooft is geoorloofd en limieten geen plaats hebben. Daarnaast maakt hij met deze track duidelijk, dat hij nu meer zin heeft in rock en pop dan country. Vooral, omdat hij in de daaraanvolgende track “One Too Many” met een niet aan country gerelateerde artieste de microfoon deelt: pop-temperament P!nk. Als hij de beide samenwerkingen ergens in het midden of aan het eind van de 16 tracks tellende CD zou hebben ‘verstopt’, zou het altijd nog erg noemenswaardig zijn, maar nu is het een duidelijke aankondiging.
Achterin, om precies te zijn in de laatste song “We Were” stelt Urban zijn vierde hoogwaardige gast voor: Eric Church. Wie dat wil, kan dat ook waarderen. Wie niet, kan zich vermaken met een wonderschone ballade met een klasse gitaarsolo. Urban en Church, eigenlijk een duo , dat optisch niet echt samen gaat. Hier Keith, de gladde mooie jongen, daar Eric, de Ray-Ban-rocker en de norse drager van een baard van zo’n drie dagen. Maar zoals zo vaak heeft de combinatie van tegenpolen een bijzondere charme: de twee harmoniëren in ieder geval voortreffelijk. “We Were” is op dit album overigens ook nog in een solo-akoestische versie te horen. Ook op die wijze kan de gevoelige song, waarbij Eric Church als co-auteur meewerkte volledig overtuigen. Deze song werd overigens al in 2019 uitgebracht.
Tussen de gaststerren is op de CD Keith Urban puur te horen. En daarmee een dynamische, vocaal op topniveau gepolijste, helemaal op airplay gerichte mix uit de aangekondigde en voor hem typische ingrediënten. Soms heb je het gevoel, dat hij de roots-sound al voor de toekomst zou willen voorbereiden. Neem alleen maar het nummer “Tumbleweed”, een oertypisch, uiterst traditioneel motief, dat hij echter met een ‘spacey’ banjo, ‘vette groove’ en glinsterende sounds in een high-tech-country-wereld tot uiting brengt. Hit prognose? Top! Dat geldt ook voor “Superman”. Bij deze, samen met songwriter-vorst Craig Wiseman geschreven song pakt Keith de rassenproblematiek weer op, maar verpakt dit heikele thema in vrolijke pop-tonen en -ritmes.
Naar verluidt was dit album al voor de uitbraak van de corona-pandemie zowat gereed. Urban heeft daardoor de CD opnieuw ontwikkeld en van nieuwe inhoud voorzien. Het resultaat van dit proces zouden doordachte ballades als “Change Your Mind” en “God Whispered Your Name” kunnen zijn. In de laatstgenoemde track vindt Keith de gemeenschappelijke noemer van gospel, blues en pop en creëert daarmee een geweldige ronduit spirituele song.
Maar mensen, maak je geen zorgen. Natuurlijk blijft Keith Urban ook ondanks corona en politieke problemen een sunnyboy als uit een prentenboek. Niet alleen het vingerknippen en caribisch gevoel levert daarvoor het klinkende bewijs.
Samengevat: stergasten als P!nk en Eric Church, veel pop, maar vooral 100 procent Keith Urban. “The Speed Of Now. Part 1” biedt in 16 nummers de perfecte input voor de fans.
Tracklist:
1. Out Of The Cage (feat. Breland and Nile Rogers)
2. One Too Many (duet with P!nk)
3. Live With
4. Superman
5. Change Your Mind
6. Forever
7. Say Something
8. Soul Food
9. Ain’t It Like A Woman
10. With You
11. Tumbleweed
12. God Whispered Your Name
13. Polaroid
14. Better Than I Am
15. We Were
16. We Were (feat. Eric Church)
Keith Urban: “The Speed Of Now. Part 1”
Label: Capitol Nashville
Release datum: 18 september 2020