Misschien herinner je je nog de foto’s: Kacey Musgraves, de mooie succesvolle country-diva en Ruston Kelly, de getalenteerde, gelouterde ex-junkie. Ze waren een beetje verliefd. Het waren foto’s, die dit bijzondere gevoel, dit “crazy little thing called love” overdreven uitbundig weergaven. Toen vermoedde je al: zo zal het niet blijven en zo rooskleurig bleef het ook niet.
Nadat ze elkaar in 2016 in het Bluebird Cafe leerden kennen, trouwden ze een jaar later om drie jaar later weer te scheiden. Het ging net zo snel bergaf, als voordien bergopwaarts. Zo gaat dat in het leven. Tenminste vaak voor veel mensen.
Het huwelijk van beide country-stars hield niet stand, maar hun vriendschap, de persoonlijke betrekkingen, wel. Ze deden in ieder geval op hun sociale media-kanalen alle moeite die indruk te wekken. Men sprak van zielsverwant zijn en dat ze er altijd voor elkaar zouden zijn. Dat is lovenswaardig en volwassen en allemaal beter dan een ‘oorlog van rozen’ zoals bij Johnny Depp en Amber Heard.
Maar, deze indruk krijg je al bij de titel van het album. Littekens liet dit mislukte huwelijk na. Hoe zou een vent als Ruston “The Weakness” anders noemen. Zeker, hij was in 2015 na een overdosis bijna gestorven. Hij weet dus hoe zwakte en hulpeloosheid aanvoelen, maar dat is allemaal een poosje geleden. Deze nieuwe aanval van zwakte (en daarvoor hoef je geen profeet te zijn) heeft met zijn gebroken hart te doen. Het zal beter worden en deze twaalf songs op dit album helpen hem daarbij. Ze helpen hem om de mislukte verhouding te verwerken en zullen hem in het beste geval een oriëntatie geven voor zijn verdere weg. Daarvoor zijn songs er en daarvoor schrijf je ze ook.
Songs, zoals de sombere, rockig vertolkte titeltrack, waarbij Kelly na 20 seconden bij een akoestische gitaar als ergens vandaan dan ook zingt. Veel bombarie en wat geheimzinnigs. Dan koor en drums en nog meer geheimzinnigheid. Een zanger, die zijn ellende in alle facetten uitleeft. Als Kacey Musgraves deze song hoort (en dat zal ze) zal ze waarschijnlijk kippenvel krijgen en misschien ook een traantje wegpinken. Dat zou haar ook bij het volgende, niet minder dramatische “Hellfire” kunnen overkomen. Hier gaat Ruston echter veel minder heftig tekeer: een folk- of americana-song met een mooie piano- en akoestische gitaar-melodie.
Een gang van zaken, die sowieso dit album kenmerkt. Ruston Kelly, deze eigenlijk niet bepaald bekend staande als zachtmoedige singer/songwriter, vertolkt in het verloop van deze nieuwe twaalf songs vaak weemoedige, diepgaande en psychologische klanken en dan vooral op de tweede helft van dit album. Nummers als “Mending Song”, “Dive”, het hymnische “Better Now” of het uiterst langzame en gereduceerde “Cold Black Mile” geven een duidelijk beeld van de sfeer. In langzaam tempo gebrachte songs met ‘mistige’ keyboard-sounds en een kwetsbare stem.
Het is duidelijk, dat hier iemand een lesje heeft geleerd, blijkbaar een pijnlijke. Daarover gaan ook songs als de in mid-tempo vertolkte folk-rocker “Breakdown”, het rustige folk-nummer “Holy Shit” of het met gesynchroniseerde groove uitgeruste “Wicked Hands”, dat ergens aan een heimwee-achtige U2-ballade doet denken.
Maar (en dat is een goed bericht) de man heeft weer moed gekregen. Dat wordt duidelijk bij de montere pop-track “Michael Keaton”, de langzame country-love-song “Let Only Love Remain” en natuurlijk in het hymnische “Better Now”. In deze laatste track is zelfs iets van een euforie te bespeuren. Maar ja, zo is het toch: het leven gaat door. Er gaat een deur dicht en de volgende gaat open…
Samengevat: Ruston Kelly is op “The Weakness” niet alleen maar opgewekt. Hij is ook de sensibele kwetsbare singer/songwriter. Een rustig album vol met inkijk in een geschonden artiesten-ziel.
Tracklist:
1. The Weakness
2. Hellfire
3. St. Jupiter
4. Let Only Love Remain
5. Michael Keaton
6. Mending Song
7. Dive
8. Breakdown
9. Holy Shit
10. Better Now
11. Wicked Hands
12. Cold Black Mile
Ruston Kelly : “The Weakness”
Label: Rounder / Concord
Release datum: 7 april 2023