In haar eerste album “Midwest Famer’s Daughter” verwerkte Margo Price het verlies van haar zoon en haar alcoholprobleem. Het was een verbitterd, deels beschuldigend album, ook al zou je dat bij de vaak bluesachtige songs in eerste instantie niet denken. Is het tweede album nu net zo voorzien van woede? Nee, dat niet. Is dat nou goed of slecht? En beetje van allebei.
Het mooie aan het nieuwe album “All American Made” is, dat je merkt dat de country-zangeres zich verder heeft ontwikkeld. Ze heeft de dood van haar zoon verwerkt, alsook haar alcoholprobleem en dat is goed. Maar het eerste album bevatte nog veel meer. Het was ook een aanklacht tegen de bestaande verhoudingen in de USA. Een aanklacht tegen rijke blanke mannen, die denken, dat ze kunnen doen wat ze willen en hoe moeilijk het is om je als vrouw in deze wereld waar te maken. Dit scherpe randje is op het nieuwe album weg.
Ook al is het nieuwe album niet meer zo cynisch als het vorige: Margo Price kan als voorheen overtuigen met haar stem. De mix van kwetsbaarheid en brute kracht ebt gewoon weg. Margo weet haar stem te gebruiken. In de track “Heart Of America” klinkt ze glashelder en bij “Cocaine Cowboys” nogal rauw. Soms wisselt de 34-jarige tijdens een song dit af.
Dat is niet alleen fascinerend, maar maakt werkelijk elke song tot een luistergenot, al stelt het muzikaal niet altijd zoveel voor. À propos: bijna alle songs liggen lekker in het gehoor. Je neuriet in ieder geval mee. Toch blijven vele tracks maar net iets boven het gemiddelde niveau steken. Markant zijn de meeste songs alleen maar door de indringende stem van Margo. Maar dat is in dit geval niet zo erg. Een album hoeft ook geen songs te bevatten, die een eeuw meegaan om goed te zijn.
Waar je iets op zou kunnen aanmerken, zijn de wat generieke, algemene teksten. Margo zingt over het verliefd zijn precies hetzelfde als over het worden verlaten en hoe zwaar het valt iemand vaarwel te zeggen, als de liefde over is. Dat is allemaal niet echt slecht, als het goed wordt gebracht, maar uiteindelijk blijft het te algemene standaardkost. Hier ken je al genoeg van.
Met de andere thema’s is het niet veel anders. We weten inmiddels allemaal, dat de USA geweldig is met schitterende landschappen en bloeiende velden, waarin een rit per paard je leven kan veranderen. Slechts zelden wijkt Price af van de geijkte country-music-paden, zoals reeds aangehaald bij “Cocaine Cowboys”. Helaas kun je meestal aan de titel aflezen welke kant het op gaat. Wat kan er achter songs als “Wild Women”, “Heart Of America” en “All American Made” nog schuilgaan? Precies.
Price zegt, dat haar grootste voorbeelden Janis Joplin, Bobbie Gentry, Bonnie Raitt en Dolly Parton zijn. Deze invloeden kan ze ook niet verbergen. Veel songs van dit album klinken als een ode aan bekende zangeressen, hetzij qua stijl of puur vocaal. Natuurlijk is dat niet echt negatief, maar wat meer zelfstandigheid zou je haar toch toewensen. Voor een deel zijn haar songs uit de tijd en een leek zou ze kunnen plaatsen in de ’60-er of ’70-er jaren.
Dit heeft Margo zo gewild en wordt door een deels wat krassige opname en verscheidene muziekinstrumenten onderstreept. Bijvoorbeeld door een accordeon of een elektronisch orgel. Daarnaast worden klassieke instrumenten als peddle steel, fiddle, gitaar en drums ingezet en laten bij de songs een voorbeeldige indruk achter. Daarnaast mengt Margo veel songs met blues en folk. Als bonus zingt ze in “Learning To Lose” een duet met Willie Nelson.
Samengevat: dankzij Margo Price’s schitterende stem en de herinnering aan grote artiestes uit verleden tijden is “All American Made” een prachtig album geworden.
Tracklist:
1. Don’t Say It
2. Weakness
3. A Little Pain
4. Learning To Lose (featuring Willie Nelson)
5. Pay Gap
6. Nowhere Fast
7. Cocaine Cowboys
8. Wild Women
9. Heart Of America
10. Do Right By Me
11. Loner
12. All American Made
Margo Price : “All American Made
Label : Third Man
Release datum: 20 oktober 2017