Ja, zo’n familie moet je eerst maar eens kunnen tonen: de zonen Lukas en Micah hebben hun eigen goed lopende bands, dochters Paula en Amy maken eveneens muziek en Willie’s oudere (!) zus Bobbie speelt sinds jaren op keyboards in zijn begeleidingsband. Af en toe komt deze muzikale familie bij elkaar en bij gelegenheid gaat dit gezelschap de studio in om een album als “The Willie Nelson Family” op te nemen. Mislukken kan zo’n project eigenlijk niet bij zoveel muzikaliteit in het DNA van elk familielid. De vraag is alleen, waarheen deze muzikale reis van de Nelsons gaat.
In het geval van Willie Nelson dienen, zoals je allang weet, niet alleen traditionele country, maar ook andere genres zich aan. Maar ondanks regelmatige reizen in de wereld van jazz- en american songbook-standards blijft bij de inmiddels 88-jarige natuurlijk de traditionele country-sound zijn middelpunt. Vermoedelijk is Willie nu de belangrijkste en bovendien meest prominente boedelbeheerder van de tradities, die hij echter, vlijtig en creatief als hij is, steeds van nieuwe impulsen voorziet. Zo is hij na ontelbare albums en nog meer live-optredens een eigen handelsmerk geworden.
Toch krijg je de indruk, dat hij bij “The Willie Nelson Family” misschien nog meer gevoel en enthousiasme in zijn muziek legt. Omgeven door zijn geliefden groeit de onvermoeibare veteraan in ieder geval tot grote hoogte, als hij de interpretaties van eigen nummers of cover-versies vertolkt. Het geheel is zeer intiem. Het klinkt zo direct, dat je zou denken, dat je bij de sessie aanwezig bent. Nou ja: sessie. Bedoeld wordt, dat de zes Nelsons gewoon in een woonkamer gezellig bij elkaar zitten en voor de lol een paar van hun lievelingsliedjes laten horen. Een paar uitverkorenen, quasi-familieleden als Mickey Raphael op harmonica en Kevin Smith op bas, mogen behoedzaam meedoen.
Dit album is ook een nagedachtenis aan Paul English, de langjarige en in 2020 overleden drummer van Willie. Hier is hij nog eens te horen in de zeer gedragen gospelsongs “Heaven And Hell”, “Kneel At The Feet Of Jesus”, “Laying My Burdens Down” en “Family Bible”. De laatst aangehaalde song behoort overigens tot de vroege werken van Willie. In 1957 schreef hij deze en verkocht die later aan Paul Buskirk, maar wellicht moet je zeggen: verpatste. Toch leverde de track, die Claude Gray in 1960 uitbracht, plaats zeven in de Country-Charts op, zeker genoeg financiën voor Nelson’s verhuizing naar Nashville. In 1971 nam hij dit aan zijn grootmoeder toegewijde nummer voor de eerste keer zelf op, maar deze nieuwe versie is zeker sterker. Je voelt, hoezeer Willie met deze akkoorden en teksten is verbonden.
Een zekere speciale behandeling krijgt in het verloop van deze twaalf songs zoon Lukas. Geen wonder, hij is sinds zijn medewerking aan de Hollywood-hit “A Star Is Born” zelf een echte musicstar. Dus is het volkomen terecht, dat Lukas bij twee nummers de lead-vocals voor zijn rekening neemt: bij de op country gebaseerde versie van George Harrison’s hit “All Things Must Pass” (tekstueel ook een soort gospel) en bij de interpretatie van de A.P. Carter-klassieker “Keep It On The Sunnyside”. Bij het onverwoestbare, inmiddels echter ook al wat te veel vertolkte “I Saw The Light” van Hank Williams, het Willie Nelson-origineel “I Thought About You, Lord” en de Kris Kristofferson-cover “Why Me” delen Willie en Lukas de lead-vocals. Je merkt en hoort: vader en zoon zitten inmiddels op dezelfde golflente.
Samengevat: een muzikale familiebijeenkomst van bijzondere aard: op “The Willie Nelson Family” interpreteren de zes van de Nelson-clan songs uit Willie’s backcatalogus plus originele cover-versies. Simpel, intiem, gedragen en met een accent op gospelmuziek.
Tracklist:
1. Heaven And Hell
2. Kneel At The Feet Of Jesus
3. Laying My Burdens Down
4. Family Bible
5. In The Garden
6. All Things Must Pass
7. I Saw The Light
8. In God’s Eyes
9. Keep It On The Sunnyside
10. I Thought About You, Lord
11. Too Sick To Pray
12. Why Me
Willie Nelson : “The Willie Nelson Family”
Label: Legacy (Sony)
Release datum: 19 november 2021