Jeetje, het is toch bijna niet te geloven. Het eerste album, dat Neil Young, dit canadese eigenzinnige songwriter-genie, samen met Grazy Horse heeft opgenomen, was “Everybody Knows This Is Nowhere’ dateert al uit 1969, 53 jaar geleden dus. Sindsdien heeft Young altijd weer de gemeenschap en muzikale sensibiliteit van de begeleidingsband rond gitarist Nils Lofgren, bassist Billy Talbot en drummer Ralph Molina gezocht. Niet zelden leidden die geweldige gebeurtenissen van de country-folk en folk-rock naar albums als “After The Goldrush” (1970), “Zuma” (1975), “Comes A Time” (1978), Ragged Glory” (1990) of, wat recenter, “Colorado” (2019) en “Barn” (2021).
Nu gaat deze samenwerking door. “World Record” heet het door Young samen met Rick Rubin geproduceerde en in Ruben’s Shangri-La-Studio in Malibu opgenomen album. Overigens is dit live opgenomen. Je bent immers consequent op een retro-trip, die op analoge banden zijn vastgehouden. Alleen al deze hoekstenen laten je de sound van dit album vermoeden: je weet, dat onze oren hier niet met cosmetische klanken worden ‘verwend”. Nee, dit is allemaal ruw en echt.
Inhoudelijk heeft Neil met zijn inmiddels 42ste studio-album niet minder dan de wereld beschouwd. Moeder aarde, die hem in zijn 77 levensjaren alles heeft geschonken, maar ook in welke situatie onze planeet zich nu bevindt en hoe het met de toekomst daarvan is gesteld. Een evenzo persoonlijke als omvangrijke voorraadindicatie van een toegewijde aardbewoner dus. Verbazingwekkender en ook gelukkig schetsen Young en zijn trouwe Crazy-Horse-strijdmakkers een helemaal niet zo’n somber beeld van de aarde. De toon van deze letterlijke “Love Songs” blijft bij alle kritische en sceptische opmerkingen grotendeels voorzichtig optimistisch. Dus domineren niet de in mineur vertolkte balladen het gebeuren op “World Record”, maar een breed spectrum van dynamische folk-, folk-rock-, grunge- en blues-songs.
De ‘toonhoogte’ wordt al aangegeven door het openingsnummer “Love Earth”. Een in western-swing gehouden, met gemoedelijk klinkend pianospel en hoogwaardige slide-gitaar-solo van Lofgren opgesierde ode aan onze blauwe planeet. Zo positief gestemd gaat het met de rustieke blues-shuffle “Overhead” verder. Een song, die ook zou kunnen stammen uit de eerste dagen van de eerste voorvechters: dezelfde energie, dezelfde drive, hetzelfde weemoedige geluid van de mondharmonica en (dat is verwonderlijk) met dezelfde uniek-brosse, in hoog register staande stem van Neil. Ja, deze man loopt tegen de 80, maar vocaal doet hij zijn naam alle eer aan.
Zoals deze gesettelde heren op dit album te werk gaan, heeft iets van echt enthousiasme. Neem alleen maar het amper vier minuten durende “I Walk With You”. Met deze track haalt Neil weer in je gedachte, dat hij één van de grondleggers van grunge was met een dermate vervormd gitaargeluid, dat je schade aan je speaker-boxen moet vrezen. Het brult en dreunt: geweldig dubbel op. Dat hij met zijn meer ontspannen vingeroefeningen op het fret-board een eerder bescheiden, altijd warrige solist is, is een gegeven! Het komt aan op de manier waarop en die klopt bij hem en zijn strijdmakkers voor de volle 100 %. In de ‘distortion-modus’ is ook de off-beat-blues “Break The Chain” gelegen. Een nogal woeste track met een even woeste Young. Hij toont zich razend met zijn brutale riffs door de song heen en onderstreept daarmee zijn probleem: dat mensen zich eindelijk eens bewust worden van het feit dat we maar één enkele aarde hebben.
Een aarde echter waarop Neil Young maar al te graag met een gepimpte benzineslurper door de omgeving rijdt. Deze passie spreekt hij ook uit op dit album met de wel 15 minuten durende sessie, die in de verte doet denken aan de weemoedige klanken uit zijn vroegere glansperiode “Cortez The Killer” met “Chevrolet”. In de andere nummers van dit album laat hij het er meestal gemoedelijk aan toe gaan: “This Old Planet” is een gedegen met jazz-brushes ondersteunde en met accordeon potsierlijk uitgeruste folky, “The World (Is In Trouble Now)” is, zoals de titel aangeeft, een enorm aansprekende blues. Het in ¾ maat vertolkte, door een knarsend harmonium onderstreept “The Long Day Before” laat zich dromerig in nostalgie onderdompelen en bij “Walkin’ On The Road (To The Future)” slaat hij een wat meer optimistische toon aan. Hij doet daarbij een beetje denken aan zijn vroegere klassieker “Only Love Can Break Your Heart” van het album ”After The Goldrush”.
Samengevat: Neil Young en zijn begeleiders van Grazy Horse werken op “World Record” voor de 15e maal. Van routine is bij deze volbloed-muzikanten geen sprake. Live opgenomen en door Rick Rubin geproduceerd.
Tracklist:
1. Love Earth
2. Overhead
3. I Walk With You (Earth Ringtone)
4. This Old Planet (Changing Days)
5. The World (Is In Trouble Now)
6. Break The Chain
7. The Long Day Before
8. Walkin’ On The Road (To The Future)
9. The Wonder Won’t Wait
10. Chevrolet
11. This Old Planet Reprise
Neil Young with Grazy Horse: “World Record”
Label: Reprise (Warner)
Release datum: 18 november 2022